Evangélium,  Különleges műfaj

A bölcsesség azt kiabálja: „Ember, nyugodjál már le!”

                                

Péld. 1. 20.-21.
Bölcsesség az utcákon kiált,
zsúfolt piactereken szól hangosan
forgalmas kereszteződéseknél,
s a városkapuk előtt szól


Bizonyos vagyok abban, hogy nem Isten küldte ezt a járványt az emberiségre. Ő mégis felhasználja a változtatásra, hogy jobbá váljon az emberi élet, és többen forduljanak valódi értékek, és a legfőbb érték, Jézus Krisztus felé.
Ahogy egy szülő sem töri össze a gyerek csontjait pedagógiai célból, de ha mégis baj éri a srácot, a kezelés része, hogy elmagyarázza mit csinálhatott volna másképp, hogy elkerülje a balesetet.
Isten egyik legfontosabb tanítása ebben a helyzetben, azt gondolom, ordítóan egyszerű és világos.
A zsúfolt hírportálokon, milliárd digitális útkereszteződésben kiabál. Nem csak a hívők hallják. Mindenki.

A vírus terjedését lassítani, megállítani, a járvány ellen védekezni világméretekben az otthon maradással lehetséges. A rohangálás, a „mérgezett egér”-életmód megváltoztatásával.
Isten is ilyesmire akar rávezetni szerintem bennünket, embereket. Hívőt és nem hívőt egyaránt.
Gondoljuk át az értékrendünket. Telepedjenek le, nyugodjanak le az emberek.
Vegyük észre a környezetükben az Isten adta kincseket, értékeket, amelyeket ajándékba kaptunk. Családunk, gyerekeink, rokonaink, barátok, emberek, a napsütés, a tavasz.  
Gyorsabban betöltődnek, mint a legszélesebb sávú net a „csúcsgigaramos” gépekbe. „Háromdében” „dolbysztereóban”. Nem kell kocsiba ülni értük, fizetni kemény ezreseket, mégis pár nap lenyugvás után rájövünk, hogy fontosabbak, mint a nagy lóvé, a tárgyalás, a meeting, a meló. a partyk, a szórakozás, a haverok, pasik, csajok, vagy szolgálat, vallási teljesítmény,
előrejutás a gyülekezetben. Szóval, amikért repesztettünk és gebeszkedtünk nap, mint nap, amíg nem jött a vírus.
A koronavírus ráébreszt, hogy megérkezése előtt egy másik pusztító vírus fertőzött össze-vissza az emberiségben a média által kifejlesztett bio-, pszicho- és pneumatológiai tömegpusztító fegyver, a hamis, torz értékrend vírusa. Ahol a külső fontosabb a belsőnél ahol csak az van, ami látszik, ahol a transzcendens, az abszolút értékek, istenek a Szépség, Gazdagság, a Szex, az Élvezet, a Hatalom, és az Ismertség. Az „evangéliumuk” pedig: „Nyomás megszerezni ezeket mindenáron!” Teljesíteni, és eszközökben sem válogatni. Még az egyházban is megjelent és hódított a teljesítés, a kiérdemlés, sőt a gátlás nélküliség „evangéliuma”.
Most „kényszer-szombat” jött az emberiségre.
Talán, hogy a muszáj-nyugalomban más, a koronánál veszélyesebb vírusokat is azonosítsanak sokan.
Most, a kéretlen pihenő, a megnyugvás állapotában az ember rácsodálkozhat azokra az értékekre, melyek ingyen és „alanyi jogon” veszik körül: a másik ember, a család, a természet, a létezés.  Ráébredhet, hogy ezek fontosabbak, mint amelyek hajszolása közben, már két infarktust szedett össze.
Ha tovább marad veszteg, és gondolkodik, szívében újra felébredhet a szomjúság az élet mélyebb értelmének, céljának a megértésére. Talán pár hét megnyugvás, pihenés után, az emberek közül sokan belenéznek újra a Bibliába, keresnek egy prédikátort az interneten, felütnek talán jó könyveket.
A hívők pedig talán mernek önállóan is gondolkodni a Bibliáról, az evangéliumról.

Sokaknak az a vágya minél előbb legyen vége a járványnak, hogy újra rohanhassanak a munka, a pénz, a szórakozás, a vágyaik után. Nagyon valószínű, hogy a valódi érdekeiket még nem ez szolgálja, hanem ha lenyugvás a pihenés.
És ha tudnak az Úrban, vagy legalább abban a „Sorsban” bízni, amelyik annyi széppel és jóval vette ingyenesen körül őket, akkor úgy hiszem, hogy anyagilag sem fognak megroppanni.
Gondoskodni fog róluk (szerintem) az Úr, a Biblia Istene, ha ezt a kényszer-szombatot az evangélium felé fordulásra, vagy legalább az általa ingyen adott áldások értékelésére fordítják.
Jó az Úr, és a bölcsesség kiabál a világban.
Szerintem valami ilyesmit.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük