Hitéleti írások,  Különleges műfaj,  Szentség, megszentelődés

Apa levele arról, hogy törekedjünk tisztaságra.

A kegyelem-mozgalomnak nevezett megújulás nem új igazságok felfedezése, nem új teológiai felismerés. Ami történik, az az Istenről, evangéliumról, kegyelemről és az emberről való látás- és gondolkodásmód tisztulása. Lehet, és kell is igék értelmezéseiről vitatkozni, a bibliai szövegeket alaposan vizsgálni. Ám ha ezek alapján igazoljuk is, amit a kegyelem mozgalom állít, attól még nem lesz a szívekben benne az egésznek a lényege, ami az új látásmód a régi Isten, régen kijelentett kegyelméről. Ha pedig megcáfolják az igék értelmezését, amelyeket a kegyelem-tanítók hangsúlyoznak, attól még ezt az új látásmódot Istenről és az emberiséghez való viszonyáról nem cáfolták meg.
Mert többről szól teológiánál. A Kegyelem Szellemének munkája ez, mely nemzedékünkben a kilencvenes évek nevető, megrészegedő, eksztatikus összejövetelein, az „új hullámban” kezdődött és mára sokaknál az érzelmekből a szívekbe jutott. Ott gyümölcsöt terem. Az Úr megismeréséhez, a megtéréshez hasonló átélés ez, amely a bensőnkben hozott létre bizonyosságot, és örömöt. Eleinte nem értjük, de „tudjuk”, hogy igaz. Tehát vagy teljesen félrevezetettek vagyunk, vagy kincset találtunk. Ahogy a költő mondja:

„Vagy bolondok vagyunk s elveszünk egy szálig,
Vagy ez a mi hitünk valóságra válik.”

Az első eshetőségtől már nem félek. Az egész lényege talán úgy fogalmazható meg, hogy Isten tényleg apaként akarja szeretni az embert. Apaként gondoskodni akar róla, és akiket újjá szült, azokat szenvedélyesen, önfeláldozóan szereti most is. Sokkal több és nagyobb gondviselést, kegyelmet, lehetőséget adott a számukra, mint évszázadokig tanították a gyülekezetekben. Sokkal kevésbé számít az apai szeretet miatt a gyermekei személyes teljesítménye a hozzá való tartozás szempontjából.                   
(E látásmódba való bepillantáshoz szeretnék segítséget nyújtani az alábbi írással.)

Drága gyerekeim!

Még egy rövid idő és véget ér a tábor és végre megölelhetlek benneteket. Addig is az én Küldöttem vigasztal és írásom biztosít titeket a szeretetemről. Tudjátok, születésetek előtt én már elképzeltelek benneteket és megterveztem a teljes és boldog életeteket. Nem véletlenül vagytok.
Amikor nagy baj lett a táborban, a bátyátok utánatok utazott, hogy kimentsen titeket. Sokba került, de már nem vagytok túszok. Mikor bátyátok sikeres mentőakciója után visszatért hozzám, a főnöki székbe ültettem magam mellé. Nem csak miatta, hanem miattatok is tettem ezt, hogy lássátok: rátok is ez vár.
Én már eldöntöttem. Tudnotok kell honnan indultatok és hova érkeztek, mert így bármi történik is a táborban, ahol most laktok, képesek vagytok bízni bennem. Ez a bizalom a biztos jele annak, hogy a gyermekeim vagytok.
Még egyikőtök sem tökéletes, de mindnyájan hisztek nekem. Az én hatalmam a ti bizalmatok által őriz meg titeket a találkozásunkig.
Nem a ti tisztaságotok, jóságotok, hanem a bizalmatok vigyáz rátok. Pont ezért kérlek titeket, hogy legyetek tiszták és legyetek jók, mert tudtok. Egyre tisztábbak lenni, és egyre jobbak is tudtok lenni.
Azért fontos törekednek erre, mert a bűnök, amiket megmutattam, nektek is szenvedést okoznak. Megsebzik a személyiségetek egészét, így eltorzítanak titeket. Ez azért is rossz, mert akkor nem látszik rajtatok, hogy a gyerekeim vagytok és a táborban kallódó többi gyermekem, akik nem is tudják még, hogy az enyémek, nehezen hisznek nektek, amikor rólam beszéltek.
De a legnagyobb baj a bűnnel az, hogy muníciót ad a vádlónak, aki így lerombolja a bizalmat bennetek. Egymásban, énbennem és önmagatokban is kételkedni fogtok. Ha nem bíztok, nem tudjátok örökölni az én hatalmas vállalkozásomból a részeteket, mert nem tulajdonosnak, hanem csak alkalmazottnak látjátok magatokat.
Ahol nincsen hit, ott kezd felnőni a halál is. A Tábori Ügyészben soha nem volt irgalom, a kereszt óta tudhatja mindenki, hogy magasról tesz az igazságra is. De ti gyermekeim azt is tudjátok róla, hogy velejéig gonosz, romlott és gyűlöl minden embert. Ezért ne adjatok helyet neki az életetekben.
Az enyéim vagytok és az én szeretetem bennetek van. Tudtok szeretni, ezért tudtok szabadok lenni. Így vagytok győztesek a bűnök felett. Ne féljetek!
Én magam nem félelmet várok tőletek hanem szeretetet és tiszteletet.
Aki retteg tőlem az nem tud szeretni engem, nem is akar velem lenni.
De aki szeret engem, abból kiszorul a félelem, mert én válaszolok a felém irányuló viszont-szeretetre.
A szabályaim arra való mankók, hogy tanuljatok meg járni.
Gyertek egész közel hozzám, rám nézzetek mindig, és közben megtisztul az életetek.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük